суботу, 4 березня 2023 р.

Ісаак Ньютон

Ісаак Ньотюн - 
основоположник класичної фізики    
  вчені  
  
Ньютонове яблуко

Сер Ісаак Ньютон — відомий англійський вчений, один із творців класичної фізики, автор закону всесвітнього тяжіння, трьох законів динаміки, теорії кольору  та  багатьох  математичних теорій. 

Ісаак Ньютон (4 січня 1643 — 31 березень 1727) народився в англійському селі  Вулсторп в графстві Лінкольншир.  За юліанським календарем, що діяв у той час в Англії, вдень його народження 25 грудня, було Різдво. Згодом Ньютон вважав це особливим знаком долі. Але безсумнівним дивом було те, що Ньютон народився раніше терміну і дуже хворів, батьки довго не наважувалися його хрестити. Навіть незважаючи на стан медицини в той час, він все ж зміг вижити і прожив довге життя.

Любов до читання, віршування і конструювання різних механізмів проявилася у Ньютона ще з ранніх років. У школі Ньютон також проявляв неабиякі здібності і після відправився отримувати подальшу освіту в Трініті-коледж Кембриджського університету. Згодом більше 30 років життя вченого буде пов’язано з цим навчальним закладом.

1665-1667 роки стали для Англії спустошливими. Почалася велика епідемія чуми, недешева війна з Голландією, сталася Велика лондонська пожежа. На час епідемії Ньютон покинув університет і повернувся в рідне село. Саме в цей час він зробив суттєву частину своїх наукових відкриттів, в тому числі довів, що білий колір є сумішшю кольорів спектра, а також відкрив закон всесвітнього тяжіння.

Найвідоміша легенда, пов’язана з Ньютоном і знайома будь-якому школяреві, говорить, що ідея закону тяжіння прийшла Ньютону в голову, коли він сидів під яблунею, і несподівано яблуко впало з гілки. Вперше про цей факт згадав біограф Ньютона Вільям Стьюклі в 1752 році, але популярною цю легенду зробив Вольтер. Насправді ж за робочими записами вченого видно, що цю теорію він розвивав поступово, а остаточно сформульований закон був тільки після того, як Ньютон зрозумів закони механіки.

Ньютон, який з дитинства був самотній, а згодом мав дуже мало друзів, ніколи не гнався за славою. Багато своїх відкриттів він публікував на 20-40 років пізніше, ніж вони були зроблені. А свою найпершу наукову працю, написану ним в 1666 році, Ньютон взагалі не опублікував. Ця праця описувала основи сучасного аналізу і була знайдена лише через 300 років. Відмова від публікації своїх відкриттів була пов’язана і з тим, що на прогресивні ідеї Ньютона сипалися некомпетентні нападки критики інших вчених того часу, тому Ньютон зарікся не вплутуватися в наукові суперечки.

Ісаак Ньютон в 1668 році став магістром Трініті-коледжу, в якому і навчався, і згодом працював викладачем. Він займався з групою студентів по декілька  годин на тиждень стандартними навчальними предметами, але популярності як педагог не отримав, його лекції відвідувалися погано.

Ісаак Ньютон першим сконструював телескоп — оптичний  прилад, в якому в якості світлозбиральних елементів виступали дзеркала.  Незважаючи на невеликі розміри інструменту, Ньютон зміг домогтися в ньому 40-кратного збільшення. Багато в чому завдяки винаходу цього інструменту Ньютон став знаменитий і був обраний членом Королівського товариства, провідного наукового товариства Великобританії. З початку XVIII століття Ньютон став президентом цього товариства і керував ним більше 20 років.

Працюючи з 1699 року керуючим Монетного двору, Ньютон зробив ряд реформ, які не тільки запобігли економічній кризі в країні, але і на багато десятиліть вперед привели до значного зростання добробуту країни. Він придумав успішний метод боротьби з фальшивомонетниками, який діє до цього дня. Раніше шахраї відрізали від срібних монет края, роблячи їх таким чином неповноцінними. Ньютон же придумав робити по обідку монет напис, що робило сточування неможливим.

Близько 1691 року Ньютон пережив серйозну хворобу. Є думка, що він міг отруїтися в ході хімічних дослідів, але, можливо, душевного розладу сприяли і інші події (смерть матері, пожежа в будинку Ньютона, який знищив частину його рукописів). Зовні Ньютон завжди був асоціальною, мало спілкувався з людьми, але в цей період у нього особливо гостро проявилися ознаки психічного розладу. Він відчував сильне занепокоєння і боявся, що його хочуть пограбувати і вкрасти його праці.

Сучасні дослідники, зробивши аналіз волосся Ньютона, зробили висновок, що в його організмі внаслідок роботи в лабораторії накопичилися отруйні речовини. Здоров’я вченого відновилося лише в кінці 1693 року.

Сучасники описували Ньютона як людину, яка була байдужою до спорту, музики, мистецтва, подорожей, словом, до всього, крім наук. Він був дуже працьовитий і практично ніколи не відпочивав. Ньютон не був одружений і не залишив спадкоємців. Незважаючи на те що Ньютона описували як відстороненого від суспільства (він дійсно не мав близьких друзів), він все-таки не був байдужим до чужої долі. Так, він допомагав дітям своєї зведеної сестри Анни, коли ті після її смерті залишилися без засобів до існування, а також завжди допомагав людям зі свого близького оточення.