вівторок, 11 жовтня 2022 р.

Оптичне явище гало

 Гало навколо Сонця
Як це працює?



Сонячне гало

У грудні жителі та гості курортного міста Вемдален в Швеції спостерігали гало навколо Сонця (гало від французького halo і грецького halos - світлове кільце навколо Сонця чи Місяця).

Гало, як і веселка (райдуга), і північне сяйво, відноситься до атмосферних оптичних явищ, зумовлених дисперсією світла на кристалах льоду

Три складових веселки взимку:  
- яскраве сонце, 
 - міцний мороз і  
- висока вологість.
Найчастіше зимове гало - це ореол навколо Сонця або Місяця. А обабіч світила видно досить яскраві плями, котрі схожі на сонячний диск.

Гало виникає через те, що атмосфера насичена величезною кількістю крижаних кристалів, і сонячні промені, проходячи крізь них, переломлюються, утворюючи з внутрішньої сторони гало світіння червоного кольору. У дуже рідкісних випадках світіння складається з повного спектру кольорів.

Гало виникає з появою тонких перистих хмар на небі (на висоті близько 6 км), і саме вони заломлюють сонячне проміння.

Існують істотні відмінності гало від звичайної райдуги:

- гало з'являється навколо сонця. Веселку ж зазвичай бачать, стоячи спиною до сонця;

- веселка найчастіше має весь колірний спектр, а гало забарвлене дуже слабо, в основному це червоний і оранжевий кольори;

- у веселки ближче до центру розташований фіолетовий колір, червоний - на зовнішній стороні, а у гало червоний колір розташований ближче до центру.  

Згідно з українськими народними прикметами, поява веселки взимку віщує морози і сніг. Ці народні спостереження мають під собою цілком наукове пояснення. Гало з'являється на небі по трьом причинам: при безхмарному небі, низькій температурі і високій вологості. Ці чинники якраз збігаються при зміні погоди, а також при наближенні снігового бурану або сильних морозів.