понеділок, 26 вересня 2022 р.

Око

Око – вікно людського тіла
    

   Матінка – природа нагородила нас великим дарунком – оком, адже бачити світ – велике щастя. Зір дає людині можливість отримувати 85 % інформації. Великий вчений, мислитель, винахідник, митець Леонардо да Вінчі говорив наступне: 
« Око є вікном людського тіла, через котре він споглядає на свою дорогу і насолоджується красою світу… Воно виміряло висоту та величину світил, воно відкрило стихії…, воно породило архітектуру, перспективу та божественний живопис. Воно рухає людей зі сходу на захід, воно винайшло мореплавство, відкрило вогонь і отримало те, що забирає у нього темряву.»

Захоплення перед відомим інструментом людського тіла – оком – продовжується і нині. 

 Якою є будова людського ока?
       
Око в сузір'ї Водолія.
Око має майже кулеподібну форму, діаметром d ≈ 2,5см. Ззовні воно оточене білковою оболонкою – склерою, котра лише спереді переходить у прозору рогівку. З внутрішньої сторони до склери прилягає судинна оболонка, котра в передній частині ока переходить в райдужну ( колір якої у різних людей – різний ). Посередині райдужної оболонки є отвір – зіниця, діаметр якої змінюється в залежності від величини світлового потоку, котрий попадає в око. До судинної оболонки прилягає сітківка ока, котра є приймачем променистої енергії. Вона виконує таку ж роль, як і фотоплівка в фотоапараті. Світлочутливими елементами сітківки є закінчення волокон зорового нерва, котрі розділяються на два види – колбочки і палочки. Загальне число колбочок в людському оці ≈7млн, а палочок – близько 130 млн. Палички і колбочки розміщено по поверхні сітківки нерівномірно. Посередині сітківки знаходиться заглиблення овальної форми – жовта пляма – площею ~0,5 мм2. Це місце характеризується найбільш чітким баченням ( там розміщено виключно колбочки кількістю понад 4 000 шт.).  На сітківці є місце, де повністю відсутні палочки і колбочки – його називають сліпою плямою ( це місце входження зорового нерва в очне яблуко ).



За зіницею розміщено пружнє тіло, котре по формі нагадує лінзу і називається кришталиком. Кришталик має шарувату структуру та може деформуватися під дією ціліарного м’яза, змінюючи свою кривизну, а отже і оптичну силу. Цей процес називається акомодацією і забезпечує можливість отримання на сітківці чітких зображень різновіддалених об’єктів. Конструкція ока є настільки досконалою, що достатньо 5-10 квантів, котрі зафіксує око людини.
        Фоторецептори нашого ока мають чудову адаптацію – вони здатні змінювати свою чутливість в залежності від величини світлового потоку. На сьогодні жоден технічний пристрій не володіє такою дивовижною чутливістю.

Вражають рекорди нашого ока:
  • Нормальне око розрізняє точки, між якими центральний кут 1´.
  • Лише кілька фотонів світла достатньо для роботи ока.
  • Поле бачення 150˚ по горизонталі, 120˚ - по вертикалі.
  • Око змінює свою чутливість у 1016 раз.
  • Зображення зберігається в мозку 0,25с, тому око постійно стрибкоподібно рухається, якщо його зафіксувати, то ми нічого не побачимо.
  • Виміри показали, що наші палочки чутливі до світла від 300 до 740 нм і могли би сприймати ультрафіолет.
  • У палочках є лишн один варіант родопсину, а колбочки мають три варіанти родопсину, які поглинають хвилі 562, 500, 449 нм. Це дає змогу через комбінацію їх сигналів сприймати усе різноманіття кольорової гами довкілля (сприймаємо понад 160 відтінків).
  • Оптична сила ока складає порядку 70 дптр. Більше половини припадає на рогівку, 3-5 дптр мають разом рідина передньої камери і скловидне тіло, решта – кришталик.
        Для порівняння, орган зору тварин відрізняються не лише по формі та кольору, але і по функційних можливостях. Хижаки орел та яструб мають непропорційно велике око, тому здатні розрізняти з великої висоти малі рухомі предмети; гримуча змія бачить в інфрачервоному світлі, а очі жаб – це «жива» ЕОМ, котре збудовано так, що не помічає нерухомі несуттєві частини зображення – наприклад тінь від дерева, але моментально реагує на рух комах.


Око та Всесвіт



1. Зіниці очей розширюються на 45%, коли ми дивимося на того, кого любимо.
2. Ви не можете чхнути з відкритими очима.
3. Рогівка очей людини так схожа на рогівку акули, що останню використовують як замінник при операціях на очах.
4. Карі очі насправді блакитні під коричневим пігментом. Існує навіть лазерна процедура, яка дозволяє перетворити карі очі в блакитні назавжди.
5. Наші очі можуть розрізнити близько 500 відтінків сірого.
6. Кожне око має 107 мільйонів клітин, і всі вони чутливі до світла.
7. Кожен 12-й представник чоловічої статі – дальтонік.
8. Око людини здатне сприймати тільки три ділянки спектру: червоний, синій і зелений. Інші кольори є поєднанням цих кольорів.
9. Діаметр наших очей становить близько 2,5 см, і вони важать близько 8 грамів.
10. З усіх м’язів нашого тіла, м’язи, що контролюють очі – найактивніші.
11. Ваші очі завжди залишаться такого ж розміру, що і при народженні, а вуха і ніс не перестають рости.
12. Тільки 1/6 частина очного яблука видима.
13. У середньому за все життя ми бачимо близько 24 мільйонів різних зображень.
14. Ваші відбитки пальців мають 40 унікальних характеристик, в той час як райдужна оболонка ока – 256. Саме тому сканування сітківки використовується з метою безпеки.
15. Не дарма люди кажуть «не встигнеш оком моргнути», адже це найшвидший м’яз у тілі. Моргання триває близько 100 – 150 мілісекунд, і ви можете моргнути 5 разів на секунду.
16. Очі передають в мозок величезну кількість інформації щогодини. Пропускну здатність цього каналу можна порівняти з каналами інтернет-провайдерів великого міста.
17. Наші очі фокусуються приблизно на 50 речах в секунду.
18. Зображення, які відправляються в наш мозок, насправді перевернуті.
19. Очі завантажують мозок роботою більше, ніж усі інші частин тіла.
20. Кожна вія живе близько 5 місяців.